ADRA Dárek

Na svá vnoučata jsem zůstala sama,
nyní je ale mám alespoň čím nakrmit

Představujeme vám Farimatu. Celým jménem se tato babička několika vnoučat jmenuje Farimata Walette Infadahi. Jejího syna zabili teroristé a ona zůstala jediná z rodiny, kdo se může postarat o čtyři děti, které po něm zůstaly. Farimata je jednou z mnoha žen v Mali, které zůstaly na své děti či vnoučata samy. Mnoho mužů bylo zabito v důsledku ozbrojených konfliktů či nejsou kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci schopni postarat se o své rodiny.

Některé ženy se proto staly hlavou rodiny a musí zajišťovat jídlo pro sebe i děti. ADRA Česká republika pomáhá místním rodinám tím, že jim distribuuje semena a nářadí pro založení vlastní zahrádky. Díky tomu si budou malijské ženy moci vypěstovat plodiny samy a uživit z nich své rodiny. Ženám, které zůstaly na vše samy (jako je třeba Farimata) také dáváme kozy, aby mohly jejím mlékem nakrmit své potomky.

„Pomoc humanitárních organizací nám nemůže zajistit naprosté bezpečí, ale díky nim se cítíme přijímaní a můžeme si zachovat poslední zbytek důstojnosti,“ říká Farimata